Ромски интелектуалци го овбинуват Џонатан Ли за деконструкција на ромскиот национален идентитет и поткопување на ромското движење

Писмото на една група ромски интелектуалци и активисти е сеопфатна критика на изјавите на Џонатан Ли, од Европскиот центар за правата на Ромите (ERRC) кој покренува неколку клучни прашања и…

Глобалната ромска коалиција го зајакнува единството и дејствувањето на редовните состаноци

Глобалната ромска коалиција, укажува на глобалниот карактер на оваа иницијатива. Фактот дека членовите се присутни од речиси секој континент ја нагласува широчината на движењето и неговата посветеност на глобалните прашања.…

Шеснаесет мигранти се засолнети, а осум спасени од реката Пајон во Ница оваа сабота наутро

Голем број на мигранти за кои сеуште немат сместување, се сместуват во делови од градот Ница , а голем број од нив сместување наоѓат во делот на реката Пајон. Поради…

+ видео „Тригодишно ромско дете повредено при полициска интервенција“

Вчера се случи инцидент во ромската во општина Карабурча-белград кога интервентната полиција влезе во ромската населба бркајќи некој што го прекршил односно за кражба. Информациите што ги добивме од ромските…

Интервју со Џонатан Ле: „ Без територија, единствениот начин да се создаде нација е преку заедничка култура„

Како би одговориле на тврдењата дека го карактеризирате ромскиот национализам како идеологија која ја хомогенизира ромската заедница и дава идеолошко оправдување за отуѓувањето на Ромите во Европа? Секој национализам ги…

Косовскиот премиер Албин Курти и Жељко Јованович за промоција на правата на Ромите во Косово

Директорот на новата Европска Фондација за Ромите Жељко Јованович беше гостин на Косовскиот премиер Албин Курти, каде се разговараше за унапредувањето на правата на Ромите во Република Косово. Претседателот на…

Фондација Ромите за демократија се стреми да стане клучен двигател на општествените промени во Северна Македонија

Во организација на Фондацијата Ромите за демократија, под покровителство на Новата европска фондација за Ромите (поранешен РИО – Канцеларија за ромски иницијативи), вчера во Филхармонијата на Северна Македонија се одржа…

Светската ромска федерација одбележа историски момент на дипломатскиот состанок во ОН Plaza

Њујорк, Њујорк – 1 февруари 2024 година – Светската ромска федерација (WRF), меѓународна организација посветена на промовирање на правата и признавањето на ромската заедница, постави историска основа со организирање дипломатски…

ДУИ воодушевено ја пее песната на политичкиот триумф, другите на маргините

Влегуваме во вителот на политичката сцена во Северна Македонија, каде албанските партии веќе влегоа во игра со својот технички премиер четири месеци пред парламентарните и три месеци пред претседателските избори.…

Translate »