Spread the love

Ko avdisutno utcavalipe tari kancelarija ERIAC ( Europakoro romano instituti baši kultura thaj arti) ano Beograd Srbija, o prezidenti tari Republika Srbija o Aleksandar Vučič, havljargja so o romano potencijali dikelale ko akala nakle nekobor berša, thaj kaj bizo lende na ka šaj te thamarina dromia, khera, na ka ovelamen lače artistia , artia… bizi kaste na ka ovel kino, pruge, thaj javera industrije. Ov dengja ko pučibe so šaj kerelape strukturalno baši e Roma, sebepi so dikela so prekal lende thavdena but programia thaj proektija kote so si čivde e Roma.

O Vućič vi agjar vakergja so ov personalno sine angažiri,o te kerenpes karavania medocinsko personaleja te džalpe ko romane bare mahale thaj te kerel imunizacija e romane džianen prekal o vakcine. Ov si sar so vakergja bahtalo so isi Rom sar themutno sekretari, thaj odova baripe baro baši romani populacija, akava si sal jek misal prekal leske sar te delpe dumo e romane jekhinake prekal o edukativno talentirime Roma. Ko majsig vrama prekal leskiri inicijariva, ka bukjarnel 100 edukativna Roma prekal i pravdi administracija.

Sa akaava bi ovela sa šukar, thaj bi ovela sa piro angle ko sikavibe jek imaži kova so okola kola so pendžarena o bukja ani Srbija na bi ovela sine čačutno. Soske, sebepi so ani Srbija anglo sa trebela te tiknjarelpe i stigmatizacija, o predrasude thaj o pravdo bimangipe prekal o Roma , lengoro nasulipe, thaj pravdo akarbe ko linči e Romen prekal individue thaj dahno radikalno rasistikane kupe. Pa palo odova šaj starutujnena bilo save programencar.

Ako akala edukativna Roma si arakhle sebepi lengoro socijalno nivo, so okolencar kola so nanelen nisavo dumo, sebepi lengoro čorolipe, lengoro ikalibe taro sa o stere e dživdipaskoro.

Kotar trebela te startujna taro temelija jali taro krovi?

Од каде да се почне од темелите или од кровот?

Денес во Белград Србија беше свечено пуштена во употреба канцеларијата на ЕРИАК (Европски институт за култура и арт во која присутвуваше и предеседателот на Србија Александар Вучич. Српскиот председател за време на својот говор пред присутните кажа дека во неколкуте години наназад гледа голем ромски потенцијал, кој без нив во иднина  не ке можат да се замисли било која градба, пруги, стамбени обкекти, не може да се замисли изложби, ниту пак било каква културна дејност без Ромите. Тој додаде дека прашањето за структурално ангажирање на ова заедница ја гледа преку овие млади талентирани Роми кој имат своја програма и проекти во кој приоритет им е нивната заедница. Српскиот председател исто така се пофали дека тој лично бил ангажиран да обезбеди караван со медицински персонал, кој ги вакцинирал ромите по ромските махали низ Србија. Неговата среќа како што изјави на ова свеченост е што тој има запослено Ром на позија државен секретар во некое министерство, но не кажа на кое министерство.Тој исто најави а воедно и ветил дека во скоро време ке запосли 100 Роми во државната администрација. Сето ова е позитивно, но тие кои ја познават безбедноснста состојба на Ромите во Србија не се толку уверливи на овие пријателски говори. Ромите во Србија па и во другите Балкански и пост комунистички земји не се сегутни поради долгогодишната стигматизација , скриената државна дискриминациа,предрасуди, омаловажување со името циган, чести напади на нив од страна на десно радикални расистички групи, па и јавни повици за линч на ова заедница во Србија. Кога овие работи би се намалиле, кога правната држава ке биде една иста за сите, тогаш можеме да збориме за било каков прогрес на ова заедница која нема да биде спречена со државни и политички бариери.

Но штп со оние не едукативните , кои би требало да бидат приоритет дали е моќно оние едукативните  да ја променат состојбата на оние од каде произлеггле , односно од нивните “Барвали махала“.

Од каде треба да почнеме, од темелите или од кровот?

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading