Spread the love

Baši organizacija e lučiakere khelipnaskoro fudbali Katar 2022, o Katar dengja 229.000.000.000 dolarija ( dujjšel bišenja milijarde) majbut ko thamaribe metroa, aerodmromia, hotelia , stadionia…
I FIFA ikavgja dejbaske 1.500.000 milionia dolaria baši reprezentacije baši lengoro harčibe thaj kotor baši organiziribe.
Voj vi agjar ikavgja love baši o fondi taro 440.000.000 milionia dolarija.
Sako reprezentacija ka lel bizi diferencija ja li ka nakhel i kupakiri faza po 9.000.000 milionia dolarija-
Okola kola so ka nakehn o oftotofinalno khelin ka len po13.000.000 milionia dolarija, o reprezentacije so ka peren ko šatro anglo finale ka len po 17.000.000 ,ilionia dolarija, o šatro asstardo than ka lel 25.000.000 miliaonija dolarija, o trinto than ka lel 27.000.000 milionija dolarija. O dujto ka lel 30.000.000 ,ilionia dolaria thaj o avgo than ko akava khelibe ka lel 42.000.000 ,ilonia dolarija.

СП во фудбал Катар 2022 во фудбал

За организирање на светското првенство во фудбал, Катар уложи 229.000.000.000 ( двестотини дваесет и девет милијарди долари) главно на работи како градење метро, ​​аеродроми, стадиони, хотели…

ФИФА издвои 1.500.000 долари за да репрезентациите ги покриват своите трошкови и трошоците за организацијата.
Таа подготви и награден фонд од 440.000.000 долари.
Секоја репрезентација ќе го добие својот дел без разлика дали таа репрезентација ќе ја помине групната фаза или не.
Репрезентациите кои нема да ја продолжат групната фаза ќе добијат по 9.000.000 долари.

Оние кои ќе испаднат од осминафиналето ќе добијат 13.000.000, репрезентациите кои ќе испаднат во четвртфиналето ќе добијат 17.000.000 долари, четвртото место ќе добие 25.000.000, за третото 27.000.000, за второто место 30.000.000, и 42.000.000, ќе му бидат доделени на победникот на Светското првенство во Катар 2022 година.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading