Avdive, i dizutni kolalicia baši demokroatikano šerutnipa baši hakaja (DGPD) bičavgja lil dži ko premieri Borisov, kote so rodena mukhina taro themutno organi so si džovapluko baši e Roma ani Bugarija. Akaava sekretarijati taro Nacionalnikano konsili baši barabar buti keribe baši etnički thaj integrativna pučiba ( NCCEIV) so si anakerdo sar Nacioalno punkto bši imlementacija tari bugarijakiri strategija e Romengiri. O lil si ki kupa e peticijaja kote so si anavkerde o kharane baši bojkoti, tari vaver rig e govermenoskere dikhibaja baši „O Roma bizo Roma“ organizirimi taro DGT….

След бойкота оставки – ромска коалиция предложи на премиера Борисов реформа на интеграционната политика

Днес гражданската коалиция „Граждани за демократична и правова държава“ (ГДПД) изпрати писмо до българския премиер Борисов с искане за оставки в държавния орган, отговарящ за ромите в България. Това е секретариатът на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ), който е определен като Национална контактна точка за изпълнението на българската стратегия за интеграция на ромите. Писмото е придружено от петиция, в която са изложени причините за организирания от ГДПД бойкот на поредната правителствена стратегия „за ромите без ромите“.

Секретарят на съвета г-жа Росица Иванова отговаряше за изпълнението на старата, неуспешна стратегията за интеграция на ромите, която приключи миналата година. Въпреки, че НССЕИВ се провали и дори водещите ромски организации го напуснаха в знак на протест още през 2013 г., никой в България не потърси отговорност от г-жа Иванова и нейния екип. Затова след изтичането на старата стратегия, същите чиновници от НССЕИВ се заеха да пишат нова интеграционна стратегия за следващите 10 години, все едно нищо не се е случило.

Европейската комисия иска от всяка страна членка на ЕС да представи такава стратегия до септември 2021 г., но в България се опитаха да претупат документа още в началото на януари. За това са били информирани само тесен кръг от НПО-та. Чисто формално през декември беше обявена онлайн обществена консултация по проекта на нова стратегия, за която сигурно почти никой нямаше да разбере. Плановете на авторите на проекта се объркаха на 6 януари, когато „Граждани за демократична и правова държава“ обяви бойкот и вдигна шум в социалните мрежи за това, което се случва. Ако не успее да представи такъв документ пред Брюксел, българското правителство няма да получи пари оттам, защото приемането на такава стратегия е сред обвързващите условия по партньорското споразумение с Еврокомисията.

Какви са исканията на ромската гражданска коалиция към премиера Бойко Борисов? Съвсем логично, някой от управлението трябва да поеме отговорността за провалящата се ромска интеграция в България. Първото искане е хората от секретариата на НССЕИВ да бъдат сменени с нови лица, избрани чрез конкурс и един от критериите да бъде владеенето на ромски език, защото не може някой, който не познава езика и културата на ромите, да пише стратегии за интеграция на ромите. Едва тогава процесът по изработване и приемане на следващата интеграционна стратегия може да продължи.

Предлага се като цел в новата стратегия да залегне създаването на държавна агенция, която да координира интеграционната политика – дава се за пример румънската национална агенция за ромите, която е добър модел. По този начин отпада нуждата от НССЕИВ, доказал неефективността си през годините. Без такава персонална и структурна промяна в администрацията на Министерски съвет, ромската интеграция ще продължи да боксува и каквито и средства да пристигат от Европа това ще бъде като наливане на ново вино в стари мехове. На 4 април в България ще има парламентарни избори и ще бъде формирано ново правителство, което ще трябва да приеме наследството на кабинета Борисов. Но който и да дойде на власт рецептата за реформа на интеграционната политика е вече дадена, просто трябва да се намерят политици с воля и смелост да превърнат думите в дела.

Total Views: 164 ,
Translate »