Spread the love

Duj dive pala ko komemorativno dive taro andipee viktimengoro taro Samudaripe thaj anglo rasno motivirimo teroristikano atako ani germanijakiri diz Hanau ani Germania, o TV WDR invitiringja parne televizien ki programa ki programa „Paluni čipota“.Vavere lafencar sine invitirime manuša so nanelen nisavi kvalifikacia te kheren diskusia baši o rasizam. O avgo pučiba sa ani funda taro pulsirakoro humor taro Šoneberger: „Das Ende der Zigeunersauce“…O Štar invitirime pravge diskusia ko niči kerindor lafi baši pire „avrutne amala“ so na sikavge interes.O manuša kola so araklovena sako dive telako rasizam našti ovena diskriminirime, thaj nane but importatno adava, soske isi but javera prioritetia ani lumia. Ola nane korkori ko akava stavi, thaj adava si o baro problemi. Ko agor sa o invitirime ko studio vakergje so kaj o agor taro rasizam trujal i anketa 84,1% taro dikhle, sikavela i „ bireprezentativno anketa“. Agjar o invitirime kerna sa lafi taro ilo e majoritetengoro tari maškarutni klasa. Sar tej pali ki akaja ladžutni tema sine cidipe so i diskusia sine panli humorea thaj na sine resarin te ladžakerelpe neko. Sar tej palo adava o WDR vakergja so mangela te izvinisarelpe baši akava bimangli diskusia ki tema rasizam… drabaren potele

Последна инстанца во WDR. Расизам против Ромите и релативизација на полициското насилство

Два дена по Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на холокаустот и непосредно пред годишнината од расно мотивираниот терористички напад во Ханау, ВДР ги покани белите телевизии да разговараат за расизмот и полициското насилство во програмата „ Последниот случај “. Со други зборови, гости кои немаат искуство со расизам или кои немат какви било други квалификации да зборуваат на оваа тема и да го докажат тоа со секоја реченица. Првото прашање се засноваше на пулсирачкиот хумор на Шонебергер : „Крај на циганскиот сос: Дали е тоа неопходен чекор?“ Четворицата гости тогаш се расправаа и на ниво на редовна маса, зборувајќи во име на нивните „многу странски пријатели“ кои не биле заинтересирани за ова. Наводно, луѓето кои доживуваат расизам секој ден не се чувствувале дискриминирани и објасниле дека не треба да се однесуваат така и дека има поважни проблеми во светот.

Се разбира, тие не се сами во ваквиот став и тоа е поголемиот проблем. На крајот, сите гости и луѓето во студиото (кои не беа гледачи, туку вработени во WDR поради Корона) гласаа, освен за еден, дека крајот на расистичките мандати не е неопходен чекор. Исто така, гласаа 84,1% од телевизиските гледачи, како што покажува „нерепрезентативната анкета“ . Така, гостите зборуваа само од душата на огромното мнозинство на средната класа.

Како и да е – по насилната  срамотна  бура – имаше полуодлучно извинување од WDR. Двајца од гостите се извинија за нивните коментари и ветија дека ќе бидат подобри. Критиките на шоуто и извинувањата всушност се однесуваат само на секојдневниот расизам во шоуто. Расизмот беше дури и порелативизиран од прашањето за сосот, сепак, беше прашањето: „Добар полицаец, лош полицаец. Можеме ли уште да и веруваме на полицијата?“ Тоа беше експлицитно поставено во позадина на расно профилирање, насилство и десен екстремизам во полицијата. Зошто ТВ-славните треба дури и да разговараат за такви комплексни социјални проблеми без никакво искуство со расизам е несфатливо.

Како прво, поп-пејачот кој беше поканет се пофали со својот повеќе од сомнителен поглед на правдата: тој пријавил упад во неговиот паб на  полицијата, но потоа го „расчистил“ во будна правда. Толку за сопствената доверба во полицијата.

Само неодамна беше објавено дека берлинската полиција незаконски собрала податоци од Роми и Синти . Во Германија веќе неколку векови е традиција да се поврзуваат Ромите со „криминал“. Самото стигматизирачко надворешно име, кое може да се добие од „Зих-Гаунер“, го покажува ова. Полицијата играше суштинска улога во нивното фаќање и следење повеќе од 250 години. Најдоцна до 1899 година, полицијата го институционализира концептот на „З. криминал“. Во Германското Царство имаше, на пример, декрети за „борба против З.инвесенс“, во Вајмарската Република продолжи со соодветните закони. Прогонот конечно кулминираше со истребување на европските Роми и Синти (Порајмос). Основа за ова беше систематското снимање на Синтите и Ромите.

По војната, специјалната регистрација, надзорот и другите одмазда на полицијата продолжија. Не е ни чудо што соодветните одговорности паѓаа во областа на луѓето кои веќе беа одговорни за депортацијата на Ромите и Синти за време на војната. Според Маркус Енд, сè до раните 2000-ти постоеле докази дека биле користени соодветни категоризации. Берлинската полиција покажа дека и денес може да го стори тоа.

Фактот дека не само во САД, туку и во Европа , вклучувајќи ја и Германија , луѓето постојано се жртви на расно профилирање и расно мотивирано полициско насилство кое беше тривијализиран и релативизиран во преносот на WDR. Еден гостин рече дека полицијата секогаш мора да се справи со оние кои не успеале да се интегрираат и дека некој може да стане симпатизер на АфД. Друг рече дека полицајците постојано се навредуваат, плукаат и тепаат и дека потоа се пријавуваат. Тоа го знае затоа што во полициските сили има не само многу странски пријатели, туку и многу пријатели.

Далеку од кујнската психологија и согледано знаење, назад кон фактите. Студија на Рур-Уни-Бохум за незаконското полициско насилство, кое сè уште не е целосно завршено, вели: Дискриминацијата не е лошо однесување од страна на одделни полицајци, туку е структурен проблем. Покрај непропорционалното искуство на дискриминација од страна на Луѓето со боја, студијата исто така покажува дека само 9% од сите испитаници (без оглед на нивното етничко потекло) пријавиле полициско насилство. Сепак, 21% од анкетираните Луѓе во боја објавија дека полицијата одбила да ја запише жалбата (10% за белците). Генерално, помалку од 2% од пријавените случаи одат на суд и помалку од 1% од случаите резултираат во осуда.

Преземен текст од следниов линк  https://ran.eu.com/die-letzte-instanz-im-wdr-rassismus-gegen-roma-und-relativierung-von-polizeigewalt/?fbclid=IwAR06ugJ7Qlsy0Hk47unXHfXC8W4jSpyYcR5hV1iAJYGaYgAISJeJUQ1H4VM

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading